Αρχείο 71/2Β6 - Αρχείο του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιείας Αφών Τσαλαπάτα

Πεδίο Αναγνώρισης

Κωδικός αναγνώρισης

GR voDKI 71/2Β6

Τίτλος

Αρχείο του εργοστασίου πλινθοκεραμοποιείας Αφών Τσαλαπάτα

Ημερομηνία(ες)

  • 1903 - 1994 (Δημιουργία)

Επίπεδο περιγραφής

Αρχείο

Μέγεθος και Υπόστρωμα

584 βιβλία, 341 φάκελοι, 64 σχέδια

Πεδίο Πλαισίου Παραγωγής

Όνομα παραγωγού

(1926 - 1975)

Administrative history

Το πλινθοκεραμοποιείο Αφών Τσαλαπάτα βρίσκεται στη συνοικία των Παληών, στη δυτική πλευρά του Κάστρου του Βόλου. Λειτούργησε το 1925 από τους αδελφούς Σπυρίδων και Νικολέτο Τσαλάπατα, οι οποίοι είχαν συστήσει άτυπη εταιρία από το 1905 με κύριες δραστηριότητες τις μεταφορές, με κάρα και φορτηγίδες, και την κεραμοποιία. Το πρώτο κεραμουργείο της επιχείρησης, το κτήριο σώζεται στα βόρεια του συγκροτήματος, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1917 κατασκευάζοντας τούβλα και κεραμίδια ελληνικού τύπου και απασχολούσε 20 εργάτες.
Ο σχεδιασμός και η κατασκευή του νέου ατμοκίνητου πλιθοκεραμοποιείου έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες Βέλγων μηχανικών, ενώ από το Βέλγιο προερχόταν και ο τεχνολογικός εξοπλισμός. Τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του απασχολούσε 125-150 άτομα, διέθετε κινητήρια δύναμη 150 ίππων και η ετήσια παραγωγή του σε τούβλα και κεραμίδια γαλλικού και εγχώριου τύπου ήταν 9.000.000 κομμάτια. Το 1928 έγινε επέκταση του εργοστασίου με αποτέλεσμα η κινητήρια δύναμη του να αυξηθεί στους 300 ίππους και το προσωπικό στα 200 - 250 άτομα. Από το 1934 άρχισε τις εξαγωγές. Το 1930 απεβίωσε ο Νικολέτος Τσαλαπάτας και το 1932 συστάθηκε η ετερόρρυθμος εταιρία με την επωνυμία ''Σπυρίδων και Νικόλαος Τσαλαπάτας'' και με εταίρους τους κληρονόμους του Νικολέτου, την σύζυγό του Αικατερίνη, τα παιδιά του Περικλή, Αχιλλέα και Γαρυφαλιά και τον Σπυρίδωνα Τσαλαπάτα.
Ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και οι σεισμοί του 1955 υπήρξαν καθοριστικοί παράγοντες για τη μεταπολεμική εξέλιξη του εργοστασίου. Στη διάρκεια του πολέμου η επιχείρηση είχε διακόψει τη λειτουργία της, ενώ μετά την απελευθέρωση χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για την επαναλειτουργία της. Οι ζημιές που προκλήθηκαν τη διετία 1955-1956 από τους σεισμούς απαίτησαν μεγάλες επεμβάσεις στα κτήρια με αποτέλεσμα το εργοστάσιο να υπολειτουργεί, αφού η επιχείρηση έπρεπε να πραγματοποιεί επισκευές στα κτήρια και τον μηχανολογικό εξοπλισμό.
Το 1957 άρχισε η διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας απο τη ΔΕΗ, γεγονός που επηρέασε τον τρόπο λειτουργίας του εργοστασίου. Στη δεκαετία του '60 αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός με ηλεκτροκίνητα μηχανήματα επεξεργασίας και παραγωγής από την Ιταλία, ενώ το προσωπικό μειώθηκε στα 80 άτομα. Από το 1970 άρχισαν να παράγονται τούβλα με ρομβοειδή εγκάρσια και φυσαλίδες στη μάζα τους, εξαιτίας του έντονου ενδιαφέροντας στην ευρώπαϊκή αγορά για τη θερμομόνωση. Όμως ο διεθνής ανταγωνισμός αλλά κυρίως οι συσωρευμένες οικονομικές απαιτήσεις επέβαλαν την οριστική διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου το 1975.

Ιστορικό ενότητας περιγραφής

Το συγκρότημα μαζί με το αρχείο και τον εξοπλισμό του περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Βόλου το 1994 και η αποκατάσταση και η επανάχρηση του χρηματοδοτήθηκε από την πρωτοβουλία URBAN.

Διαδικασία Πρόσκτησης

Το αρχείο εντοπίστηκε το 1998 κατά τις εργασίες ανακαίνισης και παραδόθηκε στο Δημοτικό Κέντρο Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου.
Κατά το διάστημα 1994 έως και την παραλαβή του σημειώθηκαν καταστροφές και λεηλασίες του υλικού

Πεδίο Περιεχομένου και Διάρθρωσης

Παρουσίαση Περιεχόμενου

Το αρχείο περιέχει υλικό που αφορά κυρίως την οικονομική διαχειρισή της εταιρίας, τους πελάτες της και το προσωπικό της, καθώς και στοιχεία που αφορούν τις πρώτες ύλες, την αποθήκη και παραγωγή των προϊόντων. Η οργάνωσή της διαφαίνεται από την αλληλογραφία

Επιλογές, εκκαθαρίσεις και τελική διατήρηση

Διατηρήθηκε το σύνολο του υλικού

Προσθήκες Υλικού

Δεν αναμένονται άλλες προθήκες

Σύστημα Ταξινόμησης

Το αρχείο ταξινομήθηκε με βάση τις ενότητες - σειρές του υλικού που διαπιστώθηκαν και αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εταιρίας (εταιρικά, ακίνητα), την διοικητική οργάνωσή και την οικονομική διαχείρισής, τις πρώτες ύλες, την αποθήκη, την παραγωγή και διάθεση των προϊόντων της, και το προσωπικό. Στο αρχείο βρέθηκαν επίσης στοιχεία που αφορούν τις παράλληλες δραστηριότητες των ιδιοκτητών της εταιρίας

Πεδίο Όρων Πρόσβασης και Χρήσης

Όροι πρόσβασης

Βιομηχανικό αρχείο
Σύμφωνα με τους όρους που θέτει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Κέντρου Ιστορίας και Τεκμηρίωσης Βόλου

Όροι αναπαραγωγής

Κατόπιν αιτήσεως

Γλώσσα των Τεκμηρίων

  • Ελληνικά

Γραφή του υλικού

  • Ελληνικό

Σημειώσεις γλώσσας και γραφής

Φυσικά Χαρακτηριστικά και Τεχνικές απαιτήσεις

Εργαλείο έρευνας

<a href="http://www.diki.gr/archives/html/GRTsalapatas_.html">Εργαλείο έρευνας για το αρχείο του εργοστάσιου κεραμοποιείας Αφών Τσαλαπάτα</a>

Allied materials area

Εντοπισμός των πρωτότυπων

Εντοπισμός των αντιγράφων

Συνδεόμενες Ενότητες Περιγραφής

Related descriptions

Πεδίο Παρατηρήσεων

Εναλλακτικοί Κωδικοί

Σημεία πρόσβαση

Θέματα ως Σημεία πρόσβασης

Τοποθεσίες ως Σημεία πρόσβασης

Genre access points

Πεδίο ελέγχου εργασιών της περιγραφής

Αναγνωριστικό περιγραφής

Αναγνωριστικό φορέα τεκμηρίωσης

GRvoDKI

Χρησιμοποιούμενοι Κανόνες ή Πρότυπα Περιγραφής

Κατάσταση

Final

Επίπεδο λεπτομέρειας

Πλήρης

Ημερομηνίες δημιουργίας, αναθεώρησης και διαγραφής

Γλώσσα(ες)

  • Ελληνικά

Γραφή(ες)

  • Ελληνικό

Πηγές

Πεδίο Πρόσκτησης

Related subjects

Related genres

Συνδεόμενες Τοποθεσίες

Φυσικό Αντικείμενο

  • Shelf: Χωρίς τίτλο